29 Apr De affiche van de Ridders: de waarheid achter de misleiding
Hebt u deze pamflet ook gevonden in uw brievenbus? Zo ja dan bent u mogelijk geschrokken van de dramatische toon.
Begrijpelijk want als alles waar zou zijn wat daarop staat, dan ziet de toekomst van Boechout er niet fraai uit. Wees echter op uw hoede.
De tekst is in hoofdzaak een aaneenrijging van onwaarheden en foute voorstellingen. Gelukkig wonen er in Boechout veel verstandige mensen die zich niet zomaar laten misleiden door zelfverklaarde ridders.
Laat ons eens even rationeel lijn per lijn door hun tekst lopen:
De Ridders van Boechsteen-Blokhout is een wat gekke naam voor een groep inwoners van Boechout. Mensen die elkaar toevallig hebben gevonden. Doodgewone mensen met maar één doel: Het Vijverhof redden.
Een gekke naam inderdaad maar deze mensen vonden mekaar helemaal niet toevallig. Het betreft immers een vriendengroep rond een buurman van het Vijverhof. Of dat een doodgewone man is weten we niet? Wat we wel weten is dat hij er wil voor zorgen dat er niet gebouwd wordt op 80 meter van zijn woning. En de ridders, dat zijn zijn schildknapen. Klik hier voor een objectieve chronologie van de feiten.
Het Vijverhof is het voormalige klooster aan de Alexander Franckstraat, waar nu tijdelijke de muziekschool is gevestigd. Dat is momenteel eigendom van privé investeerders met spectaculaire vastgoedplannen.
Het terrein van 13.758m² is momenteel voor 834m² bebouwd. Dit is dus voor 6.1% en de resterende 93.9% is groen. Zoals de plannen nu voorliggen zou het na voltooiing 9,8% bovengronds bebouwd zijn, en 90,2% open ruimte! Met andere woorden, er zal bovengronds slechts 3,7% van het terrein extra bebouwd worden tov de huidige toestand.
Als u dit afstemt tov het feit dat 30% (!) van de oppervlakte van de site gelegen is in woonzone, dan is dit lang niet zo spectaculair! Zonder het voorliggende plan zou mogelijks een grotere oppervlakte van de site bebouwd kunnen worden. Immers er ligt al 53 lopende meter woonzone langsheen de straatkant! Dit willen we uiteraard liever niet. Klik hier voor meer informatie.
Middels het Ruimtelijk uitvoeringsplan dat momenteel in openbaar onderzoek is zorgt het Gemeentebestuur ervoor dat de straatkant gegarandeerd groen blijft en de groene gordel zelfs nog over een lengte van 20 meter verder wordt doorgetrokken richting dorpscentrum. Klik hier voor meer informatie.
Een groot deel van het park zou moeten wijken voor drie appartementsblokken plus een ondergrondse en bovengrondse parking
Effectief zal er dus 3,7 procent van de tuin moeten wijken voor nieuwe constructies. Het voorliggende Ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is zodanig uitgepuurd dat dit dient te gebeuren met minimale impact op het aanwezige groen, en dus vooral achteraan op de site. Vandaar dat slechts 8 loofbomen zullen moeten sneuvelen voor gebouwen.
Daarvoor komen er minstens 21 nieuwe bomen in de plaats. En laten we vooral hopen dat die ondergrondse parking er komt. Zodoende wordt de ganse site bovengronds autovrij! Dat wordt leuk wandelen en fietsen! Bouwen zonder RUP zou catastrofale gevolgen hebben voor het Vijverhof en de tuin. Dit wil het gemeentebestuur absoluut voorkomen!
Dat mag helemaal niet? Ze willen bouwen in groenzone. Dat is verboden.
Bouwen in groenzone is inderdaad verboden. Dat zal dus zeker niet gebeuren. Zoals gezegd bestaat 30% van de oppervlakte van het terrein uit woonzone. Dit is het gevolg van de inkleuring bij de opmaak van het gewestplan in de jaren ‘70. Deze woonzone kent echter geen logische schikking en maakt onder meer rijbebouwing langsheen de straatkant mogelijk.
Om dit te voorkomen, en om het geheel volgens de regels van goede ruimtelijke ordening te schikken, heeft de gemeente op aanraden van Erfgoed Vlaanderen en Ruimte Vlaanderen gekozen voor de opmaak van een Ruimtelijk uitvoeringsplan voor de site. Via een RUP kan een gemeente ingrijpen op het Gewestplan, om de groene en rode zones te herschikken.
Alleen; het gemeentebestuur vindt dat een goed idee. Ze wil van het park bouwgrond maken. Volledig in strijd met haar eigen bouwbeleid. Wij vinden dat een heel slecht idee.
Een gemeentebestuur kan geen bouwgrond ‘maken’ zelfs als ze dat al zou willen. Het domein bestaat reeds voor 30 procent van de oppervlakte uit woonzone, maar deze is zeer ongelukkig geschikt. Uiteraard vindt het bestuur het dus wel een goed idee, om mits een RUP deze bouwzone te ordenen en zo te komen tot een logische en esthetische ordening.
Bovendien neemt het bestuur deze gelegenheid te baat, om de ontwikkelaars een heel aantal voorwaarden op te leggen, die de gemeenschap ten goede zullen komen. Niet in het minst de hoognodige restauratie van het aanwezige kloostergebouw, ontdaan van zijn lelijke aanbouw, en het publiek doorwaadbaar maken van de tuin. Deze was steeds een gated community maar dankzij het RUP zal u nooit voor een gesloten poort staan! Ontdek hier alle voordelen van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP).
Boechout heeft geen nood aan nog meer hoogbouw. Nog meer verkeer. Nog meer vervuiling. Zeker niet als daardoor een prachtig park verdwijnt.
Het RUP voorziet dat de hoogte van de kroonlijst en de dakhoogte van de nieuwe gebouwen maximaal die van het kloostergebouw mogen zijn. Het gebouw het dichtst naast het klooster zou het aantal bouwlagen daarvan overnemen. Het voorste gebouw wordt bovendien nog een verdieping lager gebouwd, dus een gelijkvloers een eerste verdieping en een dakverdieping. Zowat de hoogte van een gewone woning dus.
Van hoogbouw is er dus helemaal géén sprake. En er verdwijnt geen park wel in tegendeel! Wat een privé tuin was, wordt nu een publiek toegankelijke tuin die voor 90,2% van zijn oppervlakte groen zal zijn en blijven. Er komt dus eerder een extra park bij.
Een screening van de impact om de omgeving werd bij de overheid aangevraagd. Deze oordeelden dat er geen Milieu Effecten Rapport diende opgemaakt te worden gezien de verwaarloosbare impact op verkeer, milieu en waterhuishouding. Agentschap voor Bos en Natuur dat angstvallig waakt over ons groen staat eveneens zéér positief tegenover het plan. Dat zegt alles!
Al dit plan wordt goedgekeurd, zal Boechout nooit meer hetzelfde zijn. Wat ons dorp zo uniek maakt zijn net al die historische villa’s met prachtige parken. Die mogen nooit verdwijnen.
Volledig akkoord dat onze historische villa’s en parken niet mogen verdwijnen! Het is net door voorliggend plan dat de bouwvallige villa van het Vijverhof zal herrijzen in zijn oorspronkelijke glorie ipv verder te verkrotten, dat de onderkomen tuin zal opgewaardeerd worden tot een park voor de gemeenschap in plaats van verder te verwilderen. De berg geld hiervoor nodig, alsook voor het toekomstig onderhoud, zal gegenereerd moeten worden door de toekomstige bewoners van de site. Spreiding over een voldoende aantal is dus een must voor de haalbaarheid. Immers de lusten zullen voor heel Boechout zijn, de lasten enkel voor de toekomstige bewoners!
Het Vijverhof is de eerste dominosteen. Als die omvalt, volgen ze vroeg of laat allemaal. Dan kijken we binnenkort allemaal wel ergens op een appartementsblok. Het is heel simpel. In parkgebied bouw je niet. Er is in Boechout nog meer dan genoeg bouwgrond voor gewone eengezinswoningen. Daar zijn we zeker niet tegen. Maar van onze parken moeten ze afblijven.
‘Onze’ parken zijn de publieke parken, en die zijn sinds lang zonder uitzondering beschermd en zullen dus nooit bebouwd worden. Het Vijverhof is momenteel niet van ‘ons’. Het is een privé tuin en bovendien zoals gezegd grotendeels gelegen in woonzone. Dankzij het voorliggende RUP wordt het een prachtig stukje Boechout en zal het wél publiek toegankelijk zijn. Zo wordt het Vijverhof voor het eerst een beetje van iedereen!
Wil u een eerlijk antwoord op al uw vragen?
Lees hier objectieve antwoorden op de meest gestelde vragen.
Of raadpleeg de site van de gemeente Boechout
Nils Schoeters
Geplaatst op 21:29h, 03 meiIk vind het persoonlijk een schitterend idee om het “prive” park publiekelijk te maken en zal er zeker wandelingen maken. De bebouwing die er komt zal ook mooi in het plaatje passen en de ondergrondse parking is een superidee. Zonde van die 8 bomen die moeten sneuvelen maar hetgeen dat we ervoor terug krijgen is veel beter: een mooi park met vijver en een straatzicht zonder bebouwing. Het zal een mooi geheel vormen met het naastliggende speelbos.
yourt
Geplaatst op 01:26h, 04 meiHet is geen park, het is niet publiek en je mag het ‘doorwaden’, je mag er niet blijven rondhangen of picknicken bijvoorbeeld. De doem van een ‘gaten community’ wil niet meer zeggen dan dat het helemaal privé is… huh… blijft. Net zoals mijn huis en tuin, net zoals het Hof van Boechout; misschien moet daar voor de restauratie naast de dreef anders ook een vergunningske geregeld worden en wat roodkleuring van de gewestplannen.
Vijverhof
Geplaatst op 20:24h, 08 meiHey Yourt, die term doorwaadbaar hebben we ondertussen verder toegelicht in een aparte vraag. Geen plaatjes van ‘privé’ dus. Geen gesloten poorten. Wij zullen zelfs banken voorzien zodat mensen gezeten op een bank kunnen genieten van de mooie site, in de schaduw van een mooi gerestaureerd kloostergebouw. En ook je boterhammen er komen opeten kan! Iedereen welkom!
Dirk Van Hauwaert
Geplaatst op 09:26h, 27 meiDe ondergrondse parking zou nu volgens deze site bovengronds komen, het straatzicht is vandaag ook al “bebouwingsloos” en de “wandelingen” die u er gaat maken zullen erg kort zijn tussen die flats…
Iedereen heeft intussen wel een mening en een site als dit is mooi om ook de andere kant te horen maar stel de dingen niet te rooskleurig voor aub, dat helpt de zaak zeker niet.
Luc Van Lishout
Geplaatst op 13:07h, 03 meiDit artikel is wat mij betreft 1 grote LEUGEN. Ik ga dit niet punt per punt weerleggen, hier is genoeg info voorradig op voldoende sociale sites.
Wat mij het meeste stoort is de schijn van gemeentelijke corruptie die hier naar boven komt drijven. Rode zone waar niet op gebouwd mocht worden van de gemeente is effectief geen rode zone meer. Dat deze dan door dezelfde gemeente wel wordt gebruikt om van groene zone rode te maken (meer dan in de plannen staat: ondergrondse parking is OOK rode zone) wijst op smerig spel van de gemeente. En dan rijst de vraag: waarom doen ze dit? Onbegrijpelijk. Wat steekt hier achter? Automatisch neemt men dan het woord corruptie in de mond. Spijtig. Erg spijtig…
Vijverhof
Geplaatst op 14:58h, 03 meiHey Luc proficiat. Je bent de eerste die reageert, op onze nieuwe site. We zijn blij dat jullie de weg vinden.
Inderdaad op de sociale sites is er al veel ‘ink’ gevloeid maar die kwam altijd van dezelfde kant, en was daardoor automatisch gekleurd. Onze bedoeling is nu net daarin verandering te brengen en de burger kijk te geven op de feiten achter de beweringen.
Je formuleert met “schijn van corruptie” wel een heel zware, en dus gevaarlijke beschuldiging. Maar waarop is die verdachtmaking gebaseerd?
Lees toch eens goed door alle voordelen van het RUP, en door alle adviezen van alle instanties. Bekijk ook eens de gevaren die er bestaan als de gemeente niets zou ondernemen, en dan zul je hopelijk begrijpen dat dit plan (al vind je het slecht) voor de gemeenschap véél beter is dan geen plan.
En dat het bestuur daar een win-win van wil maken kan je hen toch bezwaarlijk verwijten. Dat heeft niets, maar dan ook niets met corruptie te maken. Het opleggen van planlasten is een gangbare procedure ook in onze buurgemeenten.
Aertgeerts Herman
Geplaatst op 12:57h, 03 meiHoe komt het dan het het bessemgebied wel gevrijwaard kon worden van bebouwing ten koste van de groene long in ons woongebied. Politieke spellekes en vriendjespolitiek, minder is dit allemaal niet!
Vijverhof
Geplaatst op 15:00h, 03 meiHey Herman,
over andere ontwikkelingen in ons dorp willen we hier geen uitspraken doen, temeer omdat we daar niet alle details van kennen. Met die vraag moet je dus bij het gemeentebestuur terecht.